Міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшоя оголосив про наміри розширення дипломатичного представництва країни за кордоном у найближчі роки під час слухань у парламентському комітеті з зовнішньої політики та європейської інтеграції. За словами Попшоя, до 2027 року Молдова планує відкрити нові посольства в Єгипті та Казахстані, а також додаткові консульства у США, Німеччині та Канаді.

«Розширення нашої дипломатичної присутності є важливим імперативом, оскільки лише збільшуючи нашу дипломатичну присутність, ми можемо забезпечити кращий захист національних інтересів нашої країни — політичних, економічних та безпекових», — підкреслив він.

Оцифрування консульських послуг

Також голова молдовського МЗС оголосив про намір оцифрувати консульські послуги шляхом створення інтегрованої інформаційної системи «е-консульство» та централізованої системи запису на консульські послуги.

Європейська інтеграція

У зв’язку з активною європейською інтеграцією, Молдова також веде переговори з країнами ЄС щодо відкриття повноцінного дипломатичного представництва в Кишиневі та зміцнення взаємодії з Євросоюзом.