Керівник «Українського клубу аграрного бізнесу» закликає укладати довгострокові торговельні угоди з ЄС

Керівник європейського офісу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Назар Бобицький висловив думку щодо необхідності укладення довгострокової торговельної угоди з Європейським Союзом, в рамках Угоди про асоціацію, інформує УКАБ у Facebook.

За його словами, незважаючи на перемогу Європейської народної партії на виборах до Європарламенту Урсули фон дер Ляєн, ультраправі можуть створити труднощі для України.

«ЄС має потенціал надати значну підтримку українському експорту сільськогосподарської продукції, але це стає складним завданням через впливове аграрне лобі, яке може впливати на правоцентристський рух у ЄС», — пояснив фахівець.

Бобицький також зазначив, що на європейську спільноту накладається зростаючий тиск. Хоча у цьому році вдалося продовжити торговельні переваги, було запроваджено «екстрене гальмування», що дозволяє знову встановлювати тарифи, якщо певний обсяг експорту сільськогосподарських продуктів буде перевищено.

«Це може призвести до втрати близько 350 мільйонів євро на рік для української економіки. Тому УКАБ підтримує ідею укладення довгострокової двосторонньої торговельної угоди, враховуючи можливості, які надає Угода про асоціацію Україна — ЄС, що набула чинності у 2017 році», — підсумував Назар Бобицький.