Європейське космічне агентство готується до запуску ракети-носія Ariane 6

Європейське космічне агентство (ЄКА) оголосило про запуск ракети-носія Ariane 6, запланований на 9 липня з космодрому у Французькій Гвіані. Це стане дебютним польотом цієї ракети, яка виведе на орбіту цілий ряд малих супутників і установок для наукових експериментів.

Мартін Сіон, виконавчий директор ArianeGroup, заявив, що підготовка Ariane 6 наближається до завершення, а фахівці збираються провести останні випробування, включаючи тестування заправлення і зворотній відлік, запланований на 18 червня.

Раніше ЄКА повідомляло, що запуск відбудеться з 15 червня по 31 липня, але тепер встановлено конкретну дату. Під час першого польоту Ariane 6 виведе на орбіту вісім малих супутників формату «кубсат» та кілька установок для наукових експериментів.

Генеральний директор ЄКА Йозеф Ашбахер раніше назвав запуск Ariane 6 «великою подією року» для Європи у космічній сфері, адже це допоможе подолати кризу ракет-носіїв у регіоні. Хоча є ймовірність неуспішного старту, але якщо все пройде успішно, другий запуск вже відбудеться до кінця року. Ariane 6 буде доступна у двох версіях для різних завдань у космосі.