Український Свідок «2.0» — герой визволення Андрій Сергієнко

У новому відеопроекті «Український Свідок» — Андрій Сергієнко під позивним «2.0». Під час визволення Андріївки у вересні 2023 року він знищив 24 окупанти та потім втратив обидві ноги через тяжке поранення.

Чоловік народився на Чернігівщині, навчався в залізничному училищі і пішов на фронт після окупації, коли росіяни перебували в його населеному пункті близько 40 днів. «Моїх однолітків ставили під дуло автомата, стріляли їм під ноги. Декого з цивільних підв’язували до дула танку та залишали на ніч. Мені все це не подобалося. Кулемет направляють на тебе і думаєш: буде постріл чи ні?», – поділився чоловік.

Герой з прізвиськом «2.0»

У згадуванні окупації «2.0» розповів, що росіяни іноді перестрілювалися одне з одним. «Дехто з них не дуже й хотів воювати. Це були мобілізовані. Вони пили, сиділи у посадках, іноді й перестрілювалися зі «спецурою» – їм буцімто здавалося, що десь там наші військові». Своє поранення Андрій отримав неподалік від Тернів на Донеччині.

«Ми сиділи по норах на позиціях, і тут прилітає «стодвадцяточка» (міна калібру 120 мм – ред.). Я відчув, як печуть ноги. Швидко зрозумів, що буде часткова ампутація, і змирився, що буду без ніг. Ще у мене була дірка в спині. Я сам собі надав першу допомогу і доповів по рації, що я «трьохсотий». Потім мене евакуювали», – пригадав військовий.

Нагороди та визнання

На сайті офіційного інтернет-представництва президента України була створена петиція про присвоєння Андрію звання Героя України. Сам боєць ставиться до цього позитивно. «Чому б і ні. Для мене це найвища нагорода. Якщо командування вирішило, що я на це заслуговую, то так воно і є», – сказав він.

Андрій вже має низку нагород:

— Відзнаку Головнокомандувача Збройних Сил України «Золотий Хрест»;

— Почесний нагрудний знак Головнокомандувача Збройних Сил України «Хрест хоробрих»;

— Нагрудний знак Командувача об’єднаних сил Збройних Сил України «За службу та звитягу III ступеня».