Містерія прокляття Тутанхамона

Прокляття, пов’язане з Тутанхамоном, продовжує турбувати єгиптологів та істориків з моменту відкриття гробниці фараона-хлопчика в 1922 році. Зазнали зникнення понад 20 осіб, зокрема перший дослідник гробниці Говард Картер. Існують численні теорії щодо причин цих невідомих смертей, одну з яких поділився професор Роберт Темпл.

Радіація в гробницях

Темпл, як і його багато колег, стверджує, що в гробниці було виявлено високий рівень радіації. Подібні явища також зафіксовані в інших давніх гробницях, включаючи місця в Гізі та гробницю Осіріса.

За словами професора Темпла, сильне випромінювання радіації було пов’язано з двома кам’яними сандуками, особливо зсередини. Ці сандуки були виготовлені з базальту, що є джерелом радіації, відмінним від звичайних слідів природної радіації.

Дослідження радону

Інші дослідження вимірювали рівень радону в різних місцях давніх гробниць, таких як Саккара, та виявили його присутність в різних місцях, включаючи південну гробницю та сховища піраміди Джосера. У 1960-х роках під Сходинковою пірамідою було виявлено тисячі горщиків, містять речовини, що підтверджують версію про те, що токсини могли бути поховані разом з муміфікованими залишками.