Реставрація водойми «Синє» в Києві

У Києві планується реставрація водойми «Синє» на Виноградарі. За словами директора Департаменту охорони навколишнього середовища та адаптації до зміни клімату КМДА Олександра Возного, вже розглядаються можливості залучення підрядника для проведення першочергових заходів зі спасіння водойми.

Пріоритетом є очищення озера та його зглиблення з метою відновлення ґрунтових джерел. Це сприятиме додатковому наповненню водойми та поліпшить екологічний стан.

Згідно проектним рішень також планується очищення зв’язкового протоку та об’єднання озера в кільце для вирівнювання рівнів води та запобігання застою.

КП «Плесо» оголосило про початок відкритих торгів на очищення озера. Після визначення переможця та підписання угоди розпочнуться роботи з ревіталізації водойми.

Раніше «Синє» озеро було визнане одним із найбільших водойм столиці. Водойма мала довжину 700 метрів, ширину до 200 метрів і водну площу близько 15 га. Вона була популярним місцем для відпочинку, купання та риболовлі, адже тут проживало близько 10 видів риби.

У 2020 році водойма почала висихати. Сьогодні «Синє» озеро майже повністю висохло.